Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: 1 Тб на диск DVD?  (Прочетена 1426 пъти)
Maso
Администратори
Неактивен Неактивен

Публикации: 1598

« -: 09.12.2006, 18:03:58 »

Войните между форматите HD-DVD и Blu-ray са доста далече от своят край, а нови, алтернативни разработки намират своето приложение.
Профессор Кевин Белфильд (Kevin D. Belfield) от Университета във Флорида (UCF) и неговият екип (Belfield Research Group) са разработили новата технология Two-Photon 3-D Optical Data Storage, която позволява на обикновен DVD диск да се запиша значително повече данни (почти 1 Тб - 1000 ГБ.). При това с високо качество на записа и съхранението на информацията.

Самият процес на запис предполага използването на лазер с две различни дължини на вълните. Такъв подход създава специфичен образ на записа, който е по-плътен. Днешните технологии със само един лазер не умеят да постигат това.

Даденият подход позволява много компактно да се разположат записите на данните върху диска, което означава, че около 1 ТБ ще могат да се събират на диск с размер на сегашните дискове.

Источник: Primidi.com

* 3d.jpg (29.37 KB, 261x196 - видяно 222 пъти.)

* two_photon_3d_read_method.jpg (21.96 KB, 360x255 - видяно 216 пъти.)
Активен

"Ubuntu" - an African word, meaning "Slackware is too hard for me"!
strashnikov
Гост
« Отговор #1 -: 09.12.2006, 18:13:02 »

Това е твърде интересно....но на каква ли цена??? Чак ми се дощя да имам такова устройство Усмивчица
Активен
Maso
Администратори
Неактивен Неактивен

Публикации: 1598

« Отговор #2 -: 09.12.2006, 20:50:12 »

Ами дай да се замислим до какво ще доведе това - размера, за който се говори е 25 ПЪТИ по-голям от най-напредничавата досега технология БлуРей...

Първоначално устройствата тръгват в масово производство поне година след патентоването и договора с голяма компания (ако не е изобретено от тях). цените са умопомрачаващи - блурея започна от 7-800$... Сега са в пъти по-евтини... Значи - ако следваме логиката след 2-3 години може да си помислиме за такива устройства и у нас, НО тук има едно нещо, което може да попречи... Няма какво да се съхранява на тях - тоест няма масовост - няма да има и сериозни производства - няма да има и падане на цените... Хората, които мечтаеме за терабайти сме малко, филмовите компании, които обикновенно спонсорират чрез разспространение на филмите си на даден носител, няма какво да съберат на толкова място....

Незнам - по-скоро ми се вижда в сферата на очаванията само...
Активен

"Ubuntu" - an African word, meaning "Slackware is too hard for me"!
Anubis
Потребители
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 4

« Отговор #3 -: 09.12.2006, 21:38:51 »

Да, това ме подсеща за реакциите ни, когато се местим от по-малко в по-голямо жилищи, или пък се сдобием с нова мебел. Викаш си, брех с какво ще ги напълня тия стаи, или тоя шкаф? Пък много скоро се оказва даже тесен. А за колекционерите проблема е стоял винаги, още от секциите за книги, после с грамофонните плочи, после с касетките, сега с дисковете... С 2 думи си мисля, че май нещата в хард дисковете по-изостанаха. Че още няма даже терабайтово HDD. А с тези претъпкани секции у нас, все не мога да намеря каквото ми потрябва. Пада едно ровене... хехех...  Ухилен
Активен
johnnybgood
XtremeBG Екип
Неактивен Неактивен

Публикации: 145

« Отговор #4 -: 12.12.2006, 10:47:34 »

Има и нещо друго....
Трябва да имаш 1ТБ(поне) HDD,за да можеш да ги запишеш на такъв диск Ъ?
Активен
strashnikov
Гост
« Отговор #5 -: 13.12.2006, 20:29:05 »

Да, това ме подсеща за реакциите ни, когато се местим от по-малко в по-голямо жилищи, или пък се сдобием с нова мебел. Викаш си, брех с какво ще ги напълня тия стаи, или тоя шкаф? Пък много скоро се оказва даже тесен. А за колекционерите проблема е стоял винаги, още от секциите за книги, после с грамофонните плочи, после с касетките, сега с дисковете... С 2 думи си мисля, че май нещата в хард дисковете по-изостанаха. Че още няма даже терабайтово HDD. А с тези претъпкани секции у нас, все не мога да намеря каквото ми потрябва. Пада едно ровене... хехех...  Ухилен

Аз кат се сетя за твойта секция с филми......необятна е като кадънски потури Ухилен Една десета да споделиш тук.....машалла Усмивчица
« Последна редакция: 13.12.2006, 20:30:54 от strashnikov » Активен
sOflY
VIP
Неактивен Неактивен

Публикации: 154

« Отговор #6 -: 14.12.2006, 06:18:27 »

Цитат
... необятна е като кадънски потури... 

Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  

Отиди на: